Hoe Maak Je een Spachtelputz Muur Glad: Stappen, Technieken en Handige Tips

Spachtelputz is een veelgebruikte wandafwerking die bekend staat om zijn decoratieve textuur en duurzaamheid. Soms wil je echter een gladde afwerking op je muur, bijvoorbeeld voordat je gaat schilderen of behangen. Het glad maken van een spachtelputz muur kan een uitdagende klus lijken, maar met de juiste stappen, technieken en handige tips kun je dit proces efficiënt en met succes uitvoeren. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het glad maken van een spachtelputz muur.

Waarom een Spachtelputz Muur Glad Maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je een spachtelputz muur glad zou willen maken:

 1. Schilderen: Een gladde muur zorgt voor een gelijkmatige en professionele afwerking wanneer je gaat schilderen.
 2. Behangen: Behang aanbrengen op een gladde muur is gemakkelijker en zorgt voor een mooier resultaat zonder textuur door het behang heen.
 3. Esthetiek: Soms wil je gewoon een strakke, moderne uitstraling zonder de textuur van spachtelputz.

Stappen voor het Glad Maken van een Spachtelputz Muur:

1. Voorbereiding:

 • Verwijder alle losse stukjes spachtelputz en stof van de muur met een stofborstel of een stofzuiger.

2. Opvullen:

 • Vul eventuele diepe scheuren, gaten of onregelmatigheden in de muur op met een geschikt vulmiddel voor wanden. Laat het vulmiddel volledig drogen volgens de instructies op de verpakking.

3. Schuren:

 • Gebruik een schuurmachine met een fijne korrel om de textuur van de spachtelputz geleidelijk af te schuren. Werk in cirkelvormige bewegingen en let op dat je gelijkmatig schuurt over het hele oppervlak.

4. Primer Aanbrengen:

 • Breng een laag primer aan op de muur om de hechting van de afwerkingslaag te verbeteren en eventuele resterende textuur te verzachten. Laat de primer volledig drogen.

5. Afwerking:

 • Breng een afwerkingslaag aan, zoals muurverf of behangprimer, om de muur voor te bereiden op de uiteindelijke afwerking. Zorg ervoor dat de afwerkingslaag gelijkmatig wordt aangebracht voor een glad resultaat.

Handige Tips voor het Glad Maken van een Spachtelputz Muur:

 • Gebruik een goede kwaliteit schuurmachine met een fijne korrel om het schuurproces efficiënter te maken.
 • Werk langzaam en geduldig om te voorkomen dat je te veel textuur verwijdert of de muur beschadigt.
 • Zorg ervoor dat de primer en afwerkingslaag volledig droog zijn voordat je verder gaat met de volgende stap om een goede hechting te garanderen.

Conclusie:

Het glad maken van een spachtelputz muur kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste stappen, technieken en handige tips kun je dit proces met succes uitvoeren. Volg deze gids en geniet van een strakke en moderne afwerking op je spachtelputz muur, klaar om te schilderen, behangen of gewoon bewonderd te worden.

Scroll naar boven